KEK COKLAT KARAMEL


Bahan-Bahan

Bahan karamel:
  • 2 sudu besar gula
Bahan Puding:
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur
  • sedikit esen

Bahan kek:

Bahan A:
  •  1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
Bahan B:
  • 11/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
Bahan C: 
  • 3 biji telur di pukul hingga kembang
Cara cara :
  1. Untuk  karamel, gula  di tabur dlm loyang. Masak gula tersebut hingga cair. Pastikan gula memenuhi ruang loyang. Gunakan api perlahan. Ketepikan.
  2. Kacau bahan puding hingga sebati,dan masukkan  ke dalam karamel. Kukus selama 25 minit.
  3.  Masak bahan A hingga  sebati. Campurkn bersama bahan B dan C. Masukkan ke dalam puding.
  4. Kukus selama 1 jam. Apabila masak biarkan ia sejuk kemudian terbalikkn. 
  5. Simpan seketika dalam peti sejuk sebelum boleh dimakan.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad