Resepi Puding Roti Bakar

Puding Roti Bakar

klik 👉 Follow Telegram BeritaUp2date (large-bt)



Assalamualaikum semua.... Ni menu petang tadi... Agak lama jugak la aku tak membuat puding roti bakar ni...

Memang sedap kalau makan suam-suam... Sos kastard tu pula kena la sejuk. Baru best makan dengan puding roti ni... Tapi ikut selera masing-masing jugak la nak makan macam mana. Ni cara aku... Kali ni aku cuba buat dalam bekas yang comel-comel yang bersaiz 4''. Dapat la dalam 6 biji... Kalau buat dalam bekas kecik-kecik ni senang sikit kalau nak hidang. Nak makan dalam tu terus pun tak pa.... Kalau tak rajin boleh buat dalam bekas besar terus... Sama ja... TQ kak hana sebab share resepi puding roti bakar yang best ni... Kalau ada yang nak mencuba boleh la tengok resepi kat bawah tu...




Puding Roti Bakar
C&P : Kak Hana

 Bahan-bahan
-7-8 keping roti
-* 500 ml susu segar @ 2 cawan
-* 4 sudu besar gula halus
-* 2 biji telur
-* 1 sudu teh esen vanilla
-* 1 sudu kecil serbuk cinnamon [ tak letak ]
-2 sudu besar butter - cairkan
-3 sudu besar kismis

Cara-Cara
  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk Sos Kastard

-1 tin susu cair
-1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
-2 sudu besar tepung kastad
-2 sudu besar gula

Cara-Cara
  1. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  2. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.






 Selamat Mencuba..


Kongsikan artikel ini:

Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date



Top Post Ad

Below Post Ad