Santai petang dengan lempeng pisang enak!
Apabila tiba waktu minum petang mesti juadah yang dihidangkan adalah daripada juadah yang manis-manis ataupun cucur udang dan banyak lagi.
Pernahkah anda pernah mencuba lempeng pisang? Lempeng pisang ini memang sedap dan sesuai dijadikan juadah petang yang pasti akan membuatkan anak-anak dan suami suka.Jadi di sini kami ingin kongsikan resipi mudah menghasilkan lempeng pisang yang dipetik dari Mingguan Wanita.
Bahan-bahan:
4 biji pisang berangan - dilenyek
1 ketul gula Melaka – diracik halus
½ biji kelapa parut
Sedikit tepung
Secubit garam
Cara Membuat:
• Lenyek pisang hingga lumat kemudian gaulkan dengan gula Melaka.
• Masukkan tepung dan garam secukupnya. Tambahkan kelapa parut dan gaul rata.
• Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. Tuangkan bancuhan tadi di atas kuali. Apabila sudah masak atau kekuningan terbalikkan dan angkat.
• Ulangi langkah yang sama sehingga adunan habis.
Selamat mencuba!
[Sumber foto: aidahjune]
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date