Coklat Putih Sedap
Bahan-bahan•170g tepung superfine/gandum
•1 sudu kecil baking powder*
•1 sudu kecil soda bikarbonat*
•1 tin susu cair (400g)
•100 gm serbuk koko
•200 gm minyak jagung @ minyak masak
•250 gm susu pekat
•250 gm gula halus -
•5 biji telur - blend 5 minit
Cara-cara
•Ayak bahan yang bertanda *.
•Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.
•Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.
•Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra.
•Sapukan loyang dengan butter. Tuang adunan kek, tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1jam 30minit.
•Sejukkan. Bila dah sejuk baru ptng kek kpd 3 atau 4 lapisan
RESEPI COKLAT GANACHE
•200ml whipping cream (dairy)
•500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
•1 sudu besar air panas
•2 sudu besar sirap glukos
•2 sudu besar butter
Cara-cara
1.Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
2.Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
3.Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.
RESEPI COFFEE CREAM CHEESE
•500g creamcheese- guna 400 gm pun ok
•1 cawan butter lembut
•1 cawan gula aising
•1 peket cofffee 3 in 1
Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.Adunan ni sesuai utk kek 4 lapisan.
CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE
1.Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan.
2.Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag.
3.Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
4.Masukkan dlm petias sebentar supaya adunan cream cheese mengeras sikit barulah tuang ganache.
5. Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.
6.Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.