Walaupun pada masa kini terdapat banyak juadah-juadah baru seperti kek cawan, brownies dan banyak lagi menjadi kegemaran, namun kuih-muih tradisional juga masih digemari.
Antaranya talam keladi yang sentiasa menjadi menu istimewa ketika minum petang.Jadi kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda resepi mudah untuk membuat talam keladi ini yang dipetik dari Mingguan Wanita.
Bahan A:
180 gm tepung beras
240 gm gula pasir
250 ml santan
250 ml air
250 gm perisa keladi
100 gm keladi - dipotong dadu dan direbus
Bahan B:
120 gm tepung beras
250 ml air
1 camca besar tepung jagung
Sedikit garam
Cara Membuat :
• Campurkan kesemua bahan A kecuali keladi yang dipotong dadu. Kacau hingga rata dan pekat di atas api sederhana. Kemudian masukkan keladi yang telah dipotong. Gaul rata.
• Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
• Untuk bahagian atasnya pula, campurkan semua bahan B dan kacau hingga pekat di atas api sederhana.
• Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah diisi adunan yang telah siap dikukus.
• Kukus lagi selama 20 minit.
(Pastikan adunan dikacau sentiasa bagi memastikan adunan rata dan tidak berketul).
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!