Resipi Puding Roti Pandan Layer. Sedap Rupanya Patutlah Viral!

Picture
Cara mudah menyediakan Puding Roti Pandan Layer menggunakan roti pandan viral. Sedap dan sesuai dimakan ketika sejuk.

klik 👉 Follow Telegram BeritaUp2date (large-bt)

Puding roti pandan viral

Baru-baru ini viral berkenaan roti pandan Gardenia. Ramai yang berebut-rebut mahu mendapatkannya kerana mahu merasa sendiri kesedapannya. Sememangnya roti pandan itu sedap dimakan begitu sahaja. Apatah lagi jika dibakar. Tetapi jika mahukan kelainan, boleh ubah roti pandan tersebut menjadi puding roti. Sajian ini pasti sedap dijadikan hidangan minum petang. Cara membuatnya sama seperti membuat manisan puding yang anda biasa buat.

Picture
CARA BUAT PUDING ROTI PANDAN LAYER

Jom cuba buat Puding Roti Pandan Layer yang sangat sedap perkongsian saudari Rozita Daud. Menggunakan Roti Pandan viral, memang sedap hasilnya. Lembut, lemak manis, memang enak dimakan sejuk. Sesuai sangatlah dimakan dikala cuaca panas ni. Bahan-bahannya pun sangat mudah. Jom lihat cara-cara pembuatannya.

BAHAN A:

7 keping roti pandan
2 sudu makan tepung jagung
1 kotak kecil santan
1 biji telur Sedikit perasa pandan
Secubit garam

BAHAN B:

9gm agar-agar tali
700ml air
3 senduk nasi gula pasir

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan A (kecuali roti): tepung jagung, santan, telur, garam dan pewarna hijau di dalam bekas. Sebatikan dan pastikan tiada ketulan tepung. Biarkan seketika.


2. Roti pandan dipotong bahagian tepinya. Namun jangan dibuang. Kisar bahagian kerak roti menggunakan blender kering untuk dijadikan hiasan atas puding.


3. Dalam periuk berlainan, masak agar-agar tali bersama air dan juga gula. Masak hingga gula larut.


4. Masukkan campuran bahan A tadi. Masak guna api perlahan sampai adunan berkilat. Harus diingat, adunan perlu dikacau dengan kerap supaya puding tidak menjadi berketul.
5. Ambil loyang bersesuaian, tuang separuh adunan puding tadi atau dengan secukupnya.
6. Letak kepingan roti diatas puding kemudian tuang lebihan puding tadi hingga menutupi roti.


7. Tabur serbuk roti yang dikisar dengan rata dan sejukkan puding terlebih dahulu sebelum dinikmati.


8. Potong dan sedia untuk dimakan.



SOURCE: Rozita Daud

Kongsikan artikel ini:

Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date



Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad