Siakap Stim Asam Boi (**)
Ikan Siakap Kukus Asam Boi (**)
Salam Jumaat.Hari ni entry pasal makanan. Ini adalah hidangan peberet kami, Siakap Stim Asam Boi...Nak masak dia pun senang aje.
Main lebur-lebur ajer disamping cepat dimasak dan sedap dimakan ;) Masak sendiri ni lagi jimat sebenarnya.
Ikan siakap ni beli baru RM6 seekor.
Kalau makan kat kedai berapa harga ikan siakap stim seekor agaknya?
paling murah pun RM18-20. Jadi, baiklah masak sendiri...
Bahan-bahan :
- ikan siakap
- serai (ketuk)
- halia (hiris halus)
- daun limau
- cili padi (1-2 bj)
- asam boi
- bawang besar (potong dadu)
- nanas (potong dadu)
- tomato (potong dadu)
- cili merah/hijau (potong dadu)
- daun bawang
Cara Masak:
- Masukkan air dalam pemanggang ajaib. Kuantiti agak-agak dengan saiz ikan.
- Tabur segala bahan-bahan kecuali daun bawang diatas ikan.
- MamaAliya guna nanas dalam tin, so air nanas tu masukkan sikit.
- Masukkan garam, serbuk perasa, dan minyak bijan (2-3 titik)
- Stim ikan selama 10 minit.
- Bila ikan dah masak, taburkan daun bawang.
Tada.....
Dah siap dan sedia untuk di 'ngap'. Kalau nak lebih masam, perah lemon atas ikan...
Selamat mencuba!
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date