Resepi Kuih Siput

Resepi Kuih Siput

klik 👉 Follow Telegram BeritaUp2date (large-bt)



Cara-cara Buat Kuih Siput

Krup krup rangup sedapnya kuih siput. Dengan rasa lemak rapuh wangi bau daun kari , kuih siput sedap dimakan sambil-sambil duduk berehat minum kopi. Semua golongan usia sukakan kuih siput ni. Jom ikut cara simple saya buat kuih siput.

Kuih siput yang rapuh lemak wangi bau daun kari. Selamat mencuba.

Bahannya:

1 kg tepung gandum
2 sudu besar rempah kari*
2 sudu besar rata serbuk cili/ 3-4 sudu besar cili kisar *
3 tangkai daun kari (hiris halus)
250 gram marjerin ( saya guna 180 gram)
2 biji telur*
2 biji bawang merah besar *
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar jintan manis *
2 sudu besar jintan putih *
3 sudu besar udang kering *
sedikit garam * (jangan banyak sebab marjerin dan udang kering dah masin)
1 cawan santan/ air * (saya guna santan, suka rasa lemak)
Beberapa tangkai daun kari untuk kita goreng bersama dengan kuih siput

Caranya:
Kisar semua bahan bertanda * hingga sebati.



Gaul tepung gandum dengan marjerin hingga jadi serbuk roti seperti dalam gambar.
Masukkan bahan dikisar tadi kedalam adunan tepung dan marjerin. Dan gaul sebati. Menjadi doh yang tidak melekat ditangan seperti dalam gambar
Kita sediakan acuan kuih siput.

Tabur atas dulang dengan sikit tepung gandum untuk elak kuih siput melekat. Ambil sikit adunan dan gentel atas acuan kuih. Tekan dan gulung.

Alhamdulillah dah siap semua bolehla kita goreng.


Panaskan minyak . Dan boleh menggoreng kuih siput. Masukkan daun kari setiap kali menggoreng supaya kuih siput bau wangi. Bila kuih siput dah mula garing kekuningan boleh diangkat dan tapis untuk toskan minyak.


Dah siap kuih siput. Sesudah sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara.


Kongsikan artikel ini:

Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date



Top Post Ad

Below Post Ad