Resepi Kari Ketam Simple

Resepi Kari Ketam Simple

klik 👉 Follow Telegram BeritaUp2date (large-bt)



Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kak mia tidak lah berapa champion mo masak. Hehe

Kali ni kak mia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kak mia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.

Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭


Bahan-Bahan

Ketam saiz sederhana (5 ekor)
1 kotak santan (yang kecil tu je)
Bawang Merah dihiris
Bawang Putih dihiris
Halia dihiris
Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas)
Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit)
Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi)
Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅)
Tomato
Bendi
Garam dan Gula (secukup rasa)
Minyak untuk menumis

Cara Masak

First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang ketam ..  hahaha sadisnya. Sebab first time maka gigihlah cari cara siang ketam di Youtube 🤭.

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau. Kemudian masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air dan juga masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak.

Lepas tu masukkan ketam, pes asam jawa, sedikit air dan santan. Kacau sekejap, tutup dan tunggu sampai mendidih.

Agak-agak ketam tu dah nak masak, masukkan tomato, bendi, garam dan gula.

Kalau santan agak pekat korang tambah air ikut citarasa korang. Dan siap! Simple ja.

Ni hidangan untuk 4 orang tau. Kalau ramai kira ko kena doublekanlah semua bahan-bahan tadi. Selamat mencuba!

Kongsikan artikel ini:

Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date



Top Post Ad

Below Post Ad