Resepi Ayam Panggang Madu
Resepi Ayam Panggang Madu
BAHAN-BAHANNYA
3 keping peha ayam bersaiz besar1 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
2 camca besar madu - (kakpb guna madu cuka epal)
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam kisar
Beberapa titik minyak bijan (yg ni kakpb takde)
Sedikit mentega atau marjerin
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
Peha ayam dicuci bersih, tak perlu buang kulitnya. Cucuk2 bahagian isi ayam. Kemudian lap kering dengan kitchen paper towel.
Letak dalam satu bekas.
Masukkan bahan tumbuk halus, madu, kicap pekat, sos tiram, lada hitam kisar dan minyak bijan.
Gaul rata terutama dibahagian antara kulit dan isi ayam.
Tambah garam secukup rasa, kemudian perap 1 - 2 jam (nak sedap perap semalaman dalam peti sejuk).
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser bekas pembakar dengan sedikit mentega atau marjerin.
Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat dan guna untuk menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan.
selamat mencuba
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date
Tags