Ikan Masak 3 Rasa
Resepi Ikan Masak 3 Rasa
Bahan A1 ekor ikan siakap ataupun bawal (dibersihkan dan dikelar)
1 sudu makan tepung jagung (bagi menyalut ikan)
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci cili merah (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
Minyak (Bagi menggoreng ikan)
Bahan B (utk sos)
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan air
1 sudu teh gula
Bahan C (Sebagai hiasan)
1 pokok daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
2 biji tomato (dipotong 4)
Cara membuat
1: sapukan tepung jagung di sekeliling ikan
2: goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan
3: keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4: Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kemudian kacau rata.
5: Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6: curahkan kuah sos di atas ikan
7: hiaskan dengan bahan c
selamat mencuba
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date