Resepi Udang Rangup ala Restoran Jepun!
Nikmati udang rangup ala restoran Jepun!
Nikmati udang goreng rangup bersama nasi panas pastinya menyelerakan anda sekeluarga untuk makan malam pada hari ini.
Balutan tepung yang garing dan rangup bersama daging udang yang lembut dan manis, wah nampak sedap bukan?Namun, kadang-kala gorengan udang yang diharapkan menjadi selalunya menghampakan dan tidak seperti yang diimpikan.
Sekarang, anda boleh menghidangkan udang goreng rangup ala restoran Jepun sendiri!
Tak percaya? Nah, apa kata anda cuba lakukan resipi yang dipetik dari Vemale.com ini di rumah seperti berikut.
Bahan-bahan:
Setengah kilo udang bersaiz sederhana (dikupas & biarkan bahagian ekor)
½ sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil serbuk bawang putih
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk paprika
2 biji telur (dipukul)
1 cawan serbuk roti
Minyak sayur untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Gaul udang dengan garam, serbuk lada hitam dan serbuk bawang putih.
2. Sediakan mangkuk yang berasingan untuk meletakkan telur dan serbuk roti.
3. Kemudian sediakan mangkuk lain sebagai tempat untuk mencampurkan telur dan serbuk roti.
4. Panaskan minyak dengan api yang sederhana.
5. Masukkan udang ke campuran tepung lalu ke campuran telur pula.
6. Goreng sehingga berwarna coklat keemasan.
7. Udang goreng rangup ala restoran Jepun siap untuk disajikan.
Anda juga boleh menikmati udang goreng tepung ini dengan sos cili, wasabi mahupun mayones, terpulang pada citarasa anda.
Selamat mencuba!
Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, dan Telegram untuk berita terkini setiap hari.
klik 👉 https://t.me/BeritaUp2Date
Tags